PasiSillanpää

Kuuden tunnin työpäivä ratkaisee vauvaongelman

Yhteiskuntamme on ajautunut tilanteeseen, jossa työpaikalta pitää kysyä, miten saan elää omaa elämääni. Ennen tehtiin toki pidempää työpäivää, mutta työ ei myöskään kulkenut niin helposti kotiin mobiililaitteiden mukana. Kun työpaikan ovi laitettiin kiinni, työ jäi sinne.

Nyt kun työ pystyy ottamaan koko elämämme, pitää työlle ehkä asettaa uusia rajoja. Yksi vaihtoehto on se, että uudeksi työn standardiksi asetetaan kuuden tunnin työpäivä. Siihen on monta syytä, joista on jo julkisuudessa puhuttu. 

Henkistä työtä tekevän ajattelu heikentyy voimakkaasti, kun työtuntien määrä kasvaa suureksi. Ero tehokkaan työtunnin ja tehottoman välillä on paljon suurempi kuin ennen tyypillisissä ns. suorittavissa töissä, joissa ihminen oli koneen jatke. Nykymaailmassa hyvin järjestetyn kuuden tunnin työpäivän teho on helposti suurempi kuin normaalisti järjestetty kymmenen tunnin työpäivä. Työpaikoilla on runsaasti huonosti suunniteltua työtä, joka voidaan jättää tekemättä tai tehdä paremmin. Esimerkiksi kokouksista merkittävä osa on pelkkää ajankulua. 

Kun työpäivän pituuden standardiksi asetetaan kuusi tuntia, työn tehokkuus nousee ja ihmisten hyvinvointi nousee. He eivät vietä vapaa-aikaansa yhtä uupuneina, pystyvät antamaan parisuhteelleen ja perheelleen enemmän ja ovat lopulta myös huomattavasti parempia työntekijöitä.

Meillä on edelleen vääristynyt kuva siitä, että tehdyt työtunnit ovat tärkeämpiä kuin niiden laatu. Se on vanhaa teollisen ajan ajattelua. Sitä aikaa, kun oli tärkeämpää tuottaa mahdollisimman monta tonnia tavaraa. Nyt olemme vahvasti menossa kohti mahdollisimman suurta lisäarvoa. 

Suomen asukasluvun nostaminen joko syntyvyyden kasvulla tai työperäisellä maahanmuutolla ei onnistu ennen kuin ajattelemme työn aseman uudelleen. Kuuden tunnin työpäivä saattaa tuntua vasemmistolaiselta haihattelulta, mutta on lopulta kaikkein oikeistolaisin ratkaisu, mitä voi tähän ongelmaan hakea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Toni Rintala

"Suomen asukasluvun nostaminen"

Miksi asukaslukua pitäisi nostaa?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Itse olen huomannut vuosien varrella, että on tehokkaita ihmisiä ja tehottomia ihmisiä. Yleensä hyvin motivoituneet ovat niitä tehokkaita. Työelämässä on mukana sellaisiakin ihmisiä, jotka tekevät vain ihan pakollisen. Tekevätkö tehokkaat ihmiset sitten vielä tehokkaammin työnsä 6 tunnissa? Epäilen. Tekevätkö tehottomat ihmiset sitten vielä tehokkaammin työnsä 6 tunnissa? Epäilen.

Suostuuko työnantaja maksamaan saman palkan lyhyemmästä "tehokkaammasta" työskentelystä. Epäilen.

Edellä kerrotun johdosta kehottaisin työnantajia mielummin pyrkimään motivoinnin kautta saamaan lisätehoja työntekijöistään.

Onko lisääntynyt vapaa-aika sitten pelkästään hyväksi? Nykyisin erotaan kiihtyvään tahtiin. Miksi? En tiedä, että kuinka paljon työajalla on asian suhteen tekemistä. Epäilen, että ei se merkittävässä roolissa ole. Lisääkö lisääntynyt vapaa-aika sitten konfliktien mahdollisuuksia perheen sisällä?

Usein erot ovat niin nopeita, että perhettä ei ehditä hankkia. Eron jälkeen uuden kumppanin kriteerit kyllä takuuvarmasti kasvavat. Uuteen suhteeseen ei syöksytä suinpäin.

Onko kulttuurimme mennyt liian itsekeskeiseksi ja mukavuudenhaluiseksi? Johtuuko vauvojen vähyys tästä kehityksestä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Äläs nyt..onhan kokoomuksenkin piiristä kuulunut välillä,että palkkaa pitäisi maksaa tuottavuuden mukaan.

Se kummasti aina idealisteilta hiljennetään nuo jutut,koska sitä ei oltu mietitty loppuun. Esim. Lepomäki on tätä ehdottanut.

Ei ole enään kuulunut.

Toni Rintala

Vauvaongelman voi ratkaista myös näin:

Tähtitieteilijän mielestä syntyvyyden nopea lasku Suomessa on todella hyvä uutinen.
https://www.verkkouutiset.fi/esko-valtaoja-ei-tarv...

Hauskaa, että tähtitieteilijältäkin kysyttiin mielipidettä :)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

On totta että lyhempi työpäivä nostaa monesti kannattavuutta, sillä ylirasittuneet aivot tuottavat vähemmän. Ja toisaalta aivot työstävät niihin lyhyen työpäivän aikana esiin nousseisiin ongelmiin ratkaisuja myös vapaa-ajalla alitajunnassa.

Mutta työajan lyhentäminen kuuteen tuntiin ei nosta syntyvyyttä kasvuun. Kyseessä on paljon syvällisempi yhteiskunnallisen arvomaailman muutoksista kertova ongelma, jota ei voi tälläisellä kosmeettisella muutoksella pois pyyhkäistä. Vähän käänteisesti sanoen että jos ei polta ja vieroksuu väkivaltaa, ei myöskään motivoidu tappelemaan tupakista.

Käyttäjän pmjamsa kuva
Petri Jämsä

Haluan kiittää sinua, Pasi Sillanpää.

Blogiasi lukiessa on ollut hienoa huomata, että itseäni ehkä parikymmentä vuotta vanhempi konsultti ajattelee hyvin samankaltaisesti työstä ja työelämästä kuin tällainen palkkatyön ja itsensätyöllistämisen hämärällä rajavyöhykkeellä huojuva humanisti, joka ei ole koskaan ollut vakituisessa työsuhteessa.

On rohkaisevaa, että kaikkialta pursuavan moralismin ja konservatismin keskellä edes jostain kuuluu järjen ääni, joka ymmärtää jälkiteollisen yhteiskunnan todellisuutta. Kunpa tämä järjen ääni kantautuisi voimakkaana ja kirkkaana niihin vallan kammioihin asti, joissa hahmotellaan työn tulevaisuutta ja tehdään työelämää koskevia päätöksiä.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Vasemmiston tulevaisuusohjelman sivulta 12 löydät tiedon, että vasemmiston tavoitteena on lyhyemmän työajan kokeilu.

https://drive.google.com/file/d/1-w3Gw0R3-B-Glcvkd...

Käyttäjän pmjamsa kuva
Petri Jämsä

Tiedän kyllä vasemmistoliiton tavoitteesta lyhentää työaikaa ja olen puolueen kannattaja. Mikäpä muukaan puolue ajaisi tällaisen pätkätyöhetteikköön viskatun nuorehkon maisterin asiaa?

Pasi ansaitsee kiitokset erityisesti siksi, ettei hän konsultin positiostaan tyydy vain latelemaan paskanjauhantatalouden latteuksia ja toimimaan elinkeinoelämän isokenkäisten äänitorvena. Pasi on päinvastoin monessa kirjoituksessaan osoittanut ymmärtävänsä jälkiteollista todellisuutta erittäin hyvin. Pasi ymmärtää nykytaloutta ja nykytyöelämää tuhat kertaa paremmin kuin tympeään teolliseen aikakauteen jämähtäneet, talouden talvisotaa ja talouskurin autuaaksitekevyyttä saarnaavat sipilät ja orpot.

Huomiotaloudessa myös sillä kuka puhuu, on merkitystä. Siksi on tervetullutta, että porvaristonkin silmissä uskottava konsultti puhuu suunnilleen samoista asioista kuin tällainen persaukinen fillarikommunisti. Jos olisin kirjoittanut sanasta sanaan saman teksin kuin Pasi, ei US:n toimitus olisi nostanut sitä poimintoihin eikä teksti olisi saanut 150 facebook -jakoa. Positiolla ja statuksella on merkitystä, ja siksi on hyvä että joku jolla on molempia kirjoittaa näinkin hyviä ja näkemyksellisiä tekstejä eikä vain tyydy keräämään helppoja rahoja taskuunsa mielistelemällä isokenkäisiä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jos ilmaston saastumista ajateltaisiin
. Paras olisi tehdä 10-12 tunnin päivää 3-4 päivää viikossa .

Jos työmatka itselkin joskus ollut 100km suunta . 6 tunnin takia ei ole mitään järkeä 3 tuntia istua autos tai bussis jne saastuttamas luontoa. Selkäkin hajoo autos istuessa ja kolarikin voi tulla .

Ruuhkat pienenis kun tukkona eriaikoina vähemmän autoi jne.

Pienet 10 minsan nokkaunet klo.11.00 ja ehkä klo 16.00 niin ihan hyvin moni aivoton työ sujuu .

Petri Hämäläinen

Masentavaa ajatella että aikuisikä menee töissä koko päivä rehkiessä ja tulevat sukupolvet naureskelee että oli se pappa hullu kun teki 40 tuntista viikkoa.

Niin kuin eurooppalaiset kaivostyöläiset, jotka teki ennen 60 tuntista viikkoa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ajatus on hyvä mutta miten SAK selittää että on sopinut palkat 25% pieleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset