Kuuden tunnin työpäivä ratkaisee vauvaongelman

Yhteiskuntamme on ajautunut tilanteeseen, jossa työpaikalta pitää kysyä, miten saan elää omaa elämääni. Ennen tehtiin toki pidempää työpäivää, mutta työ ei myöskään kulkenut niin helposti kotiin mobiililaitteiden mukana. Kun työpaikan ovi laitettiin kiinni, työ jäi sinne.

Nyt kun työ pystyy ottamaan koko elämämme, pitää työlle ehkä asettaa uusia rajoja. Yksi vaihtoehto on se, että uudeksi työn standardiksi asetetaan kuuden tunnin työpäivä. Siihen on monta syytä, joista on jo julkisuudessa puhuttu. 

Henkistä työtä tekevän ajattelu heikentyy voimakkaasti, kun työtuntien määrä kasvaa suureksi. Ero tehokkaan työtunnin ja tehottoman välillä on paljon suurempi kuin ennen tyypillisissä ns. suorittavissa töissä, joissa ihminen oli koneen jatke. Nykymaailmassa hyvin järjestetyn kuuden tunnin työpäivän teho on helposti suurempi kuin normaalisti järjestetty kymmenen tunnin työpäivä. Työpaikoilla on runsaasti huonosti suunniteltua työtä, joka voidaan jättää tekemättä tai tehdä paremmin. Esimerkiksi kokouksista merkittävä osa on pelkkää ajankulua. 

Kun työpäivän pituuden standardiksi asetetaan kuusi tuntia, työn tehokkuus nousee ja ihmisten hyvinvointi nousee. He eivät vietä vapaa-aikaansa yhtä uupuneina, pystyvät antamaan parisuhteelleen ja perheelleen enemmän ja ovat lopulta myös huomattavasti parempia työntekijöitä.

Meillä on edelleen vääristynyt kuva siitä, että tehdyt työtunnit ovat tärkeämpiä kuin niiden laatu. Se on vanhaa teollisen ajan ajattelua. Sitä aikaa, kun oli tärkeämpää tuottaa mahdollisimman monta tonnia tavaraa. Nyt olemme vahvasti menossa kohti mahdollisimman suurta lisäarvoa. 

Suomen asukasluvun nostaminen joko syntyvyyden kasvulla tai työperäisellä maahanmuutolla ei onnistu ennen kuin ajattelemme työn aseman uudelleen. Kuuden tunnin työpäivä saattaa tuntua vasemmistolaiselta haihattelulta, mutta on lopulta kaikkein oikeistolaisin ratkaisu, mitä voi tähän ongelmaan hakea.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu