PasiSillanpää

Periaatteellinen kynnyskysymys

Meneillään käytävissä hallitusneuvoitteluissa on jälleen viljelty sanaa "kynnyskysymys". Kaikesta muusta voidaan keskustella paitsi periaatteista. Keskusteluista tekee erityisen mielenkiintoisen se, että jokaisella osapuolella on tietty oma periaatekysymyksensä, 

Meillä on pitkään haikailtu sitä, kuinka tarpeellista on tehdä poliittisesti fiksuja päätöksiä ja kuinka tärkeää olisi myös työ- ja yrityselämässä kehittyä eteenpäin vauhdikkaammin. Yleensä syyksi esitetään sitä, että olemme liian muutoshaluttomia. 

Entä jos se onkin niin, että olemme liian syvästi kiinni periaatteissamme ja luomme erilaisia kynnyskysymyksiä asioista aivan turhaan?

Minä en ole maitoa juonut, enkä juo, on ehkä osuvin kiteytys suomalaisesta luonteenlaadusta viimeisten vuosikymmenten aikana. Kun suomalainen päättää, että joku asia on hyvä tai huono, hän seisoo päätöksensä takana siitä huolimatta, mitkä ovat sen seuraukset. On mukavampi hukkua omaan jätökseensä kuin vaihtaa mielipidettä.

Aina silloin tällöin olen eri keskusteluissa törmännyt kommenttiin, jossa taivastellaan sitä, kuinka joku voi keskustella jostakin asiasta ilman valmista mielipidettä. Vielä pahempi on vain sellainen, joka on vaihtanut mielipidettään. Hän on propagandan uhri ja siksi heikko ja muiden vietävissä.

Jos meillä ihan aidosti halutaan kehttää asioita nopeasti ja tuloksellisesti, pitäisi periaatteista luopua. Asioita pitää kyetä tarkastelemaan ilman valmista omaa kantaa, ilman kynnyskysymystä siitä, että hyvä vaihtoehto valitaan vain silloin, jos se on myös poliittisesti sopiva vaihtoehto. 

Nyt sekä yrityksissä että yhteiskunnan kehittämisessä asioita viedään politiikka edellä. Kaikessa hyvässä, demokraattisen politiikanteon heikoin kohta on se, että se pyrkii palvelemaan niin paljon ihmisiä, joilla on muuttumattomia periaatteita. Polittiisia päätöksiä valmistellaan sillä ajatuksella, että periaatteet ovat kynnyskysymyksiä. Sama toiminta näkyy yrityksissä. Moni strateginen valinta on itse asiassa poliittinen. Hyvin harvalla yrityksellä päätöksen takana on aidosti riittävä määrä objektiivista tietoa ja päätöksentekijöillä täysin avoin mieli. 

Niin kauan kuin meillä on kynnyskysymyksiä, joita raahaamme paikasta toiseen, voimme ihan surutta jättää unelmoinnin nopeasta ja samalla hyvin suunnitellusta kehityksestä. Ihan periaatteesta se ei meille vain käy.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Joistain periaatteista ihmiset sentään ovat tinkineet.

Neuvostoaikaiset, takamoottoriset "Skeidat" olivat likimain vihoviimeisiä välineitä motorisoituun liikkumiseen.

Nyt Skoda on Suomen automarkkinoiden ykkönen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinhän se, että kun periaate tule sisään ovesta, kaikkoaa totuus ikkunasta. Hyvä kirjoitus. Mitä itse hallitusneuvotteluihin tulee, on Sipilän julkitulo ja imoitus vaikeuksista hämmästyttävää. Ei kai kukaan helppoja neuvotteluja odottanutkaan, mutta ei myöskään sitä, että heti tilaisuuden tullen yksi osapuoli (Keskusta) ryhtyy korostamaan omia kynnyskysymyksiään.

Taktiikkanakaan se tyyli ei ole hyvä. Ensi tavoitteena tulee mieleen muiden alistaminen. Siltä pohjalta neuvotteluja ei voi tasapuolisesti jatkaa. Kyllä Keskustan pitää palata maan pinnalle muiden joukkoon, eikä pyrkiä sanalemaan. Se on varmin tapa ajaa neuvottelut karille. Nähtäväksi jää, onko Sipilä vieläkään mitään oppinut. Ymmärtäisi edes väistyä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Katsos Heinonen hieman toisin silmin Keskustan hallitus kuviota. Keskusta oli asettanut kynnykset hallitukseen menolle ja Antti Rinne oli hyvinkin tietoinen tästä.
Onhan myös mahdollista että pyyhe lentää kehään ja Jussi Halla-aholla on valmiiksi sovittu ei vasemmistolainen hallituskoalitio kasassa seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
Sinällään nyt saattaa olla punamultahallituksen paikka ja jo vielä KD tulis mukaan se olisi suotavaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kynnyskysymyksistä muistuvat hauskalla tavalla mieleen nuo "reunaehdot" vuodelta 1994:

"EU:ta vastustavan MTK:n ja keskustan vahvimpien puoluepiirien vastustus EU-jäsenyydelle pyrittiin hillitsemään puhumalla EU-jäsenhakemukseen liitettävistä reunaehdoista, mitä ei lopulta neuvotteluissa käsitelty pysyvien poikkeuksien saamiseksi yleisiin jäsenyysehtoihin joidenkin muiden maiden tapaan"(lähde: wikipedia).

P.S. minun mielestäni keskusta tekisi viisaasti jättämällä nuo hallitusneuvottelut väliin..

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Näissä painottuvat eturyhmien välittömät edut, ja vääntö niistä. Uskollisuus eturyhmälle, jos eturyhmä osaa olla vaativa. Muuten paikkaa tehdään vapaammin, eturyhmästä riippumatta. Tätäkin lienee.

Kun tähän lisää arvopainotusta ja arvomaailmaa, joka on taustalla, on se tällaisen mahdollisen yhdistävän tekijän jauhamista olemattomaan suuntaan, käytännön valinnan voimalla.

Kahtiajakoisuus on hyvä, tietty tavoitetaso, ja käytäntö, ja siinä voi olla eroa. Jos tämän suhteen ei olla kartalla, ja ero pyritään häivyttämään mielestä, tai olla näkemättä sitä, toinen ei enää vaikuta, ja se on vientitilanne, josta on paljon kertynyttä sananlaskustoa, osuvana.

Tästä ei ole pitkä matka hörhöilyyn, tai voisi sanoa, että hörhöilyssä on ihan selkeää kilpailua. Ei välttämättä paljoa karrikointia, ja jos mustaa huumoria, niin samalla vähän kuin todellisuutta esiin tuotuna.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Jotkut lobbarit vaan ovat onnistuneet paremmin mitä toiset.
Esimerkki miten homma hoidetaan kun se osataan.

Raideliikenne , mikä kuuluu Suomi on Saari – liikenne strategian peruselementiksi, esimerkiksi sitä on lobattu nyt tiiviisti vuodesta 2007 alkaen. Jonka toteuttamisessa on toimittu neljän liikennemuodon tarvitseman infran avulla kun EU:ssa on sovittu toimenpiteet ja erilliset tukimenetelmät viiden liikennemuodon ja niiden tarvitseman infran mukaan..

Se miksi raideliikenteen jopa 50 miljardin panoksiin on pitkällä aikavälillä päädytty, selviää: http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Se miten yksityiskohdat on hoidettu selviää .
http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Ja tuloksena kaikkien puolueiden yhteinen liikennepoliittinen infra kehittämis näkemys, minkä panosten suuruudesta ,ei mahdollisesta liikenneinfra kehittämis vaihtoehdoista pelkästään keskustellaan EU liikennepoliittiset strategiat ja maan maantieteelliset faktat täysin unohtaen.

Puolueiden asettamat liikennepoliittiset tavoitteet löytyy tuolta : http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

ja lopuksi ketkä ovat nämä sankarit, jotka ovat onnistuneet yli 100% omissa tavoitteissaan, lista lobbareista ja valtion virastoista löytyy :

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Tavoitevalintaa koskee tietynlainen voittajapeli. Voittoja kuitattavissa, ja näillä tosiaan tuppaa olemaan merkitystä, ja se ilmenee konkretiana.

Kun tavoitteisiin liittää tuollaisen menetelmän soveltamista, niin tavoite voi olla valittu. Tyytyväisyyteen syytä voittajalla, ja toisaalta kun linja selvä, voidaan keskittyä saavuttamisiin.

Öö ... missä meni jotain vikaan? Miksi ei taida toimia, jos tätä kysellään, tiettyjen vaiheiden jälkeen, tuskastuneena?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Puolueiden laatimat kynnyskysymykset ovat se pieni kuluttajansuojan ripe, mitä edustuksellisessa demokratiassa on jäljellä takeena siitä että äänestäjä saa mitä hän kuvitteli saavansa. Niin mukavaa kuin joustava sopiminen olisikin ilman mitään ennakkovaatimuksia, siinä herää kuitenkin sellainen varsin relevantti kysymys, että mitä äänestäjät saavat vastineeksi äänelleen, joka on annettu tietylle puolueelle siksi että se lupasi puolustaa tiettyjä periaatteita eli kynnyskysymyksiä?

No, minun vastaukseni tähän kaikkeen onkin, että parasta mahdollista politiikkaa olisi moniulotteinen demokratia, ei jäädä tarpomaan kompromissien suohon sadoiksi vuosiksi, vaan kukin valtapuolue voisi hallita omia äänestäjiään itsehallintona. Siihen loppuisivat myös ne kynnyskysymykset.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ion Mittler: Jos todella päädyttäisiin siihen, että vaalien voittaja sanelee hallituksen ohjelman, siitä seuraisi kovasti heiluvaa politiikkaa vaalikaudesta toiseen. Kyllä valtion toiminnassa ja hankesuunnitelmissa pitää olla jatkuvuutta. Sitä tarvitaan etenkin infrasruktuurin suunnittelusa eli missä järjestyksessä ja millä nopeudella korjataan ja uudistetaan teitä, rautateitä, sähköverkkoa ja tietoliikennettäkin.

Toinen alue, jossa tarvitaan suunnitelmalliisuutta ja pitkäjänteisyyttä on koulutuspolitiikka sekä terveydenhuollon kehittäminen. Hyvin tärkeä on myös perhevapaiden uudistus ja sosialiturvan kokonaisuudistus. Kaikki nämä ovat asioita, jotka jatkuvat vaalikausien yli, eikä ole mitään syytä heilutella venettä vaalikausittain

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Viljo, jos et huomannut niin nyt:

todistit juuri kirjoituksellasi sen miten lobbarit, media ja LVM:n harjoittama nykypolitiikka ovat onnistuneet, jopa alitajuntaan tuottamaan liikenne infra tarpeiden typistämisen pelkkiin maantie ja raideliikenne tarpeiden huomioimisiin.

katsoppa viite: http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276131...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Vaalien voittajan kuuluu tuoda muutoksia, joita kansa on juuri äänestänyt toteutettavaksi. Aktiivimallin purku on esimerkki sellaisesta muutoksesta, jonka puolesta kansa on juuri nyt äänestänyt ja aika isosti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #22

Kyllä noin, mutta aktiivimalli on vain pieni yksityiskohta siinä kokonaisuudessa, mikä tulevalla hallituksella on edessään.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Relevantiksi eduksi lasketaan aika välitön hyöty. Sitä haetaan, eikä kovin pitkällistä.

Yhteistoiminta-taso on tässä operationaalista, ja eletään lähinnä käytännö siirtoja. Valitaanko teka A, vai teko B.

Jos toimivuusodotus on aikajänteeltään tämä (yleinen), niin miksei sen mukainen päätäntäsysteemi suoraan, ilman kaunistelevia demokratiahimmeleitä?

Valtuutus toimeen A, tai B. Pulinat pois. Kansa haluaa olla diktaattori. Toki on tälle linjalle vetäjiä, ei vajetta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tässä erittäin hyvä blogi, missä vaiheessa Antti Rinteen hallitusohjelma on.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d903baf2-769...

Kaikenlaisia hankkeita suunnitellaan eikä rahoituksesta ole tietoakaan. On helppo nokittaa pokerissa, kun pelaa toisten rahoilla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Nothing is impossible, the word itself says 'I'm possible'!”Audrey Hepburn

"Mikään ei ole mahdotonta, sana itsessään sanoo "Mahdot on".

"Mahdotonta on vain suuri sana, jota pienet miehet ja naiset heittelevät ympärilleen elääkseen helpommin heille annetussa maailmassa, kuin tutkiakseen voimaa joka heissä on muuttaakseen sitä." Muhammad Ali

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Netscapen dirikan Jim Barksdalen väitetään sanoneen:

“If we have data, let’s look at data. If all we have are opinions, let’s go with mine.”

Hallitusneuvottelut ovat mielipiteiden huutokilpailu, jossa Rinne yrittää syöttää omansa kaikille muilla.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Sittenhän menee, kuten tapana on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kynnyskysymysten esiinnousu hallitusneuvotteluissa näinkin voimakkaasti kuvaa hallituksen muodostajan aseman vahvuutta. Vaalitulos ei Antti Rinteelle tarjoa kovinkaan vahvaa selkänojaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Keskustalle tämä tilanne tarjoaa näyttävän lähdön neuvotteluista, jotka oikeasti ovat vasta alkamassa. Toisaalta kyseessä voi olla vain Sipilän omaa uhoa kuvaava, mutta tarpeeton profiilin nosto. Sepä nähdään aikanaan, mistä on kysymys. Sipilä on nyt nostanut Keskusta temppelin harjalle ja kysymys on siitä kummalle puolelle sieltä tullaan alas: tekeillä olevaan hallitusrintamaan vai oppositioon ja siitä osaksi porvarihallitusta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kivaahan tämän areenan seurailu. Voisikohan tässä olla jotain bisnesidean paikkaa? Popparit, vedonlyönti, ennakko-käsittelyä pärjääjistä, ...

Höh.

Tätä kunnon matsimylläkkää. Eiköhän jatketa katsomossa, kuten tähänkin saakka. Toki näitä voi aina kehitlellä lisää.

On Areenaa, on Katsomoa, ... mitähän kaikkea keksitäisiin?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Viljo Heinonen ota nyt huomioon vasemmiston kokonaiskannatus vain 38 % ei sillä nyt suuresti pidä uhota vaikka SAK on mukana hallituneuvotteluissa.
Kuten tuolla jo Viljolle sanoin onko nyt punamulta hallitukselle tilauksen paikka.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Oikeistopuolueet voivat Suomessa nyt tehdä sen saman kuin Virossa: Perustaa hallituksen vaalien voittajan ohi. Miksi eivät ole tätä jo tehneet? Itse arvioin, että Perussuomalaisten kanta maahanmuuttoon ja ihmisoikeuksiin on sen laatuinen, ettei edes kokomus voi sitä hyväksyä, vaikka talouspolitiikassa eroavuudet tuskin ovat havaittavissa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä noinkin, mutta hallituksessa, jos se tältä Rinteen pohjalta syntyy, vasemmistolla on enemmistö. Ratkaisevaa hallituksen sisäisessä voimatasapainossa on, lasketaanko Vihreät vasemmistoon vai oikeistoon. Itse miellän heidät oikeistoon kuuluviksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hallitusneuvotteluissa pitää sopia ajatuspoliisin osaamiskeskuksen perustamisesta paljastamaan vaihtoehtoisia tapoja ajatella, on tänään esitetty.

Strategiseen ajatteluun kuuluukin harhautushyökkäysten käyttö mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Jos olet kuunnellut Ylen ruotsinkielisen radio Vegan "Andrum" aamuhartautta, olet kuullut puhuttavan kauniisti totuudenpuhuja Jeesuksen pelastussanomasta. Onko kyse kielestä? Saat lupauksen armosta sallimalla heidän päästä keskelle, mutta jos olet kiertänyt muutakin kuin Senaatintoria, saatat ihmetellä onko läntinen sanoma ihmisen pelastumisesta pisteytetty täällä valituista valituimmille.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Joo, raamattuun vetoaminen tästä vielä puuttuikin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä meille ihan jokaiselle tarkoitettu kynnyskysymys:

LUKEN puun hakkuumäärän laskentavirheen vuoksi menevät nykyiset ja tulevat metsäteollisuushankkeet todella tarkkaan syyniin, jos alla oleva pitää paikkaansa eli että kestävä hakkuumäärä on vain puolet siitä, miten siitä on nyt meille julkisuudessa kerrottu. Eli että voitaisiin liikkua reilusta 60 milj. kuutiosta jopa 84 milj. kuutioon:

7.3.2016 Finnpulp Oy:n biotuotetehdas (uusi havusellutehdaskokonaisuus), Kuopio

Pohjois-Savon Ely (POSELY/1454/2015):

- - ”Hankkeen välillisenä luontovaikutuksena on huomioitava myös se, että yhdessä muiden tiedossa olevien metsäteollisuushankkeiden kanssa havukuitupuun hakkuumäärän arvioidaan Finnpulpin hankkeen toteutuessa nousevan noin 23,2 miljoonasta kuutiosta vuodessa noin 31,4 miljoonaan kuutiometriin vuonna 2025 koko Suomen tasolla. Tämä hakkuumääräarvio on arviointiselostuksen mukaan vain niukalti pienempi kuin havukuitupuun kestävä hakkuumahdollisuus koko Suomen tasolla. Finnpulpin todennäköisellä hankinta-alueella havukuitupuun hakkuumäärän arvioidaan yltävän jopa havukuitupuun kestävien hakkuumahdollisuuksien tasolle. Tämän johdosta hankkeella voi olla vaikutuksia myös metsäluonnon monimuotoisuuteen, kuten useissa lausunnoissakin huomautetaan. Tämän kysymyksen tarkastelu jää arviointiselostuksessa varsin vähälle huomiolle, joskaan ei täysin huomiotta. Jatkotyössä puunhankinnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen koskevaa arviointia on vielä syytä tarkentaa asiantuntijoiden toimesta.” - -

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asiointi_luvat_ja_y...

Käyttäjän kjjokinen kuva
Kari Jokinen

Kommentti Kirsi Oksialalle:
Mikä on tuo LUKE:n puun hakkuumäärän laskentavirhe?

Siteeraamassasi POSELY tekstissä mainitaan havukuitupuun kestäväksi hakkuumahdollisuudeksi niukasti yli 31,4 miljoonaa m3.
Tietysti tuo luku on aliarvioitu, koska se perustuu noihin vanhoihin kestävän hakkuumäärän 60 milj.m3 arvioihin. Mutta se on tuo voimassaoleva arvio. Missä on tuo laskentavirhe?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Juuri näin, kiitos Kirsi trolliseni, havaintoesityksestäsi miten strategisella harhautuksella (kommentti 27 halkokuorma niskaan) vaihdetaan puheenaihetta 17.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset