Erimielisyydelle oma juhlapäivä

Valimistelen kirjaa, jossa haen vastauksia siihen, miten parhaimmat visiot ja viisaimmat päätökset syntyvät. Kirjaani varten haastattelin tällä viikolla konfliktin ratkaisujen ammattilaista, jonka kanssa keskustelimme mm. erimielisyydestä.

"Meillä on omassa analyysissämme jotakin vialla, jos näemme asiat päätöksenteon hetkellä samalla tavalla."

Vaikeiden asioiden edessä pitää olla erilaisia näkemyksiä. Erilaiset näkemykset haastavat toisiaan ja pistävät ajattelemaan mihin omat näkemyksemme oikeasti perustuvat. Varsin merkittäviäkin päätöksiä tehdään vanhentuneen tai vääristyneen tiedon perusteella. Harvinaista ei ole sekään, että ainakin osa päätöksentekijöistä luottaa muiden mielipiteeseen, koska ei ehdi tai vaivaudu perehtymään asiaan riittävästi.

Erimielisyys ei tarkoita sitä, että kaikki mielipiteet ovat samanarvoisia, eikä se tarkoita sitä, että kaikkien toiveet otetaan huomioon. Parhaimmillaan erimielisyys on sitä, että se haastaa niitä vinoumia, joita meillä jokaisella on omassa päätöksenteossaan. Meillä on arvoja, oletuksia, käsityksiä ja tietoa, joka voi ohjata meitä huonoon suuntaan.

Kun kaikelle tyhmemmällekin on omia teemapäiviään, niin otetaan käyttöön myös erimielisyyden juhlapäivä. Tehdään siitä virallinen liputuspäivä. Jos se on muuten vaikea järjestää, niin sovitaan vaikka niin, että jokainen vaalipäivä olisi erimielisyyden juhlaa.

Ilman riittävän erimielistä kansaa, näistä hommista ei tulisi yhtään mitään.  

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu